Disk Google – Úvod do sdílení - ICTWork - Informační a komunikační technologie a práce na dálku

Info
Informační a komunikační technologie a práce na dálku ...
Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Disk Google – Úvod do sdílení

Disk Google – Úvod do sdílení souborů a složek

Disk Google“ již máte nainstalovaný a víte, že cokoliv přesunete do této složky se automaticky a okamžitě zálohuje pod vaším účtem Google na datová uložiště serverů Google, a současně se synchronizuje mezi všemi vašimi zařízeními, kde jste “Disk Google“ nainstalovali. Pokud chcete svá data ještě více zabezpečit, můžete je před uložením na “Disk Google“ zašifrovat. Využijeme další výhodu již nainstalovaného “Disku Google“ ve vašem počítači (počítačích) a předvedeme si, jak funguje a k čemu je vlastně dobré “Sdílení souborů a složek. Sdílení samozřejmě využívat nemusíte, ale časem poznáte jeho nesporné výhody. Ať už chcete sdílet cokoliv, je vhodné při nastavování oprávnění dbát zvýšené pozornosti, abyste pak nesdíleli víc, než chcete, nebo neumožnili někomu upravovat dokumenty, které mají být pouze pro čtení.

K čemu je sdílení dobré?

Představte si situaci, že máte mnoho krásných fotografií z dovolené a chcete je ukázat svým blízkým, přátelům, kolegům z práce, atd. Přenášet Flash disk nebo jiný nosič z místa na místo mezi přáteli, zvlášť když jich máte hodně, je nepředstavitelné. Posílat stovky megabajt emailem je časově náročné a kolikrát z důvodu omezení přenosu emailem i jednorázově nemožné. Nemluvě o tom, že všem příjemcům zahltíte emailovou schránku vašimi fotkami. Samozřejmě je možné nahrát celý balík fotek na úschovnu a pak dotyčným rozeslat odkazy a ti si balík fotek stáhnou, což je složitější na zpracování a opět časově náročné.  Existují služby jako “Rajče“ a jim podobné, kde můžete nahrát svoje fotky, a dokonce i povolit přístup jen vybraným osobám, kterým sdělíte heslo k prohlížení fotek. Jenže ovládání těchto služeb nemusí zrovna každému vyhovovat, navíc ne všichni o těchto službách ví a nedej Bože, když se při nahrávání fotek přeruší spojení. Pak složitě zjišťujte, co se už nahrálo a co nikoliv a pak znova musíte udělat výběr fotek, které chcete například na “Rajče“ nahrát. Opět to může být pro někoho časově náročné a složité. A nahrávat fotografie na sociální sítě jako je Facebook? Tak ne každý má sociální sítě rád a ne každému může vyhovovat to, že všechno co nahrajete na Facebook automaticky přechází do vlastnictví Facebooku, a k vašemu dílu automaticky ztrácíte autorská práva, jak to mají stanovené v podmínkách pro založení účtu.

Kdežto do “Disku Google“ přesunete vše, co chcete zálohovat a pak si sami určíte, co zveřejníte a pro koho. Případný výpadek internetu vás nezaskočí, neboť zálohování bude pokračovat přesně v místě, kde bylo přerušeno. A pak na složku s fotkami, které chcete zpřístupnit pro prohlížení, nastavíte komu, a jaké právo má být přiděleno a emailem jen rozešlete odkaz na tuto sdílenou složku, který v emailu nezabírá prakticky žádné místo.  A pokud máte obavy, že se vám počítač zpomalí, když všichni budou přistupovat k vaší sdílené složce s fotkami, nebo že složka nebude dostupná, když vypnete počítač, tak obavy nejsou namístě. Neboť uživatelé, kterým jste dali potřebná oprávnění, nebudou přistupovat k této složce na vašem počítači, ale ke složce, která je zálohována na webu (na serverech Googlu), a je identickou kopií té vaší v počítači. Sdílet tak nemusíte jen fotografie, ale libovolný soubor, například dokument, který chcete, aby váš pracovní tým okomentoval. A místo rozesílání kopií dokumentů a zjišťování jejich aktuální verze, jen nasdílíte dokument pro úpravu konkrétním osobám a můžete jej upravovat dokonce všichni současně ve stejnou dobu každý na vlastním počítači či libovolném zařízení.

 
 
Hledat
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky